Vápník je minerálem zodpovídajícím za celou řadu životně důležitých procesů. Pro náš organismus je velmi cenný po celý život, proto se na jeho příjem nestačí zaměřovat jen v dětství. Větší informovanost by možná pomohla snížit časté problémy s osteoporózou, osteomalacií, vyšší kazivostí zubů, paradontózou, bolestí v kloubech, či změny srdečního rytmu. U příležitosti Světového dne mléka jsme se zeptali MUDr. Romana Cibulky z Ústavu klinické biochemie a hematologie FN v Plzni, jak je to s příjmem vápníku v dospělosti.

1. Připomínáme si Světový den mléka. Měli by konzumovat mléko a mléčné výrobky i lidé v dospělosti?
Zcela jistě ano, měli, a pokud možno denně. Důvodem je právě příjem vápníku. 

2. Má cenu konzumace mléka a mléčných výrobků i v seniorském věku? Je tělo schopné vstřebávat a využívat vápník pro výživu kostí?
Je to velmi vhodné, jinak by člověk v tomto věku musel daleko více vápníku přijímat ve formě doplňků stravy. Tělo je schopné vstřebávat vápník jen tehdy, pokud má dostatek vitamínu D. To je další důležitá látka, které má člověk v seniorském věku často nedostatek. Spolu s vápníkem jsou to spojené nádoby a je nutné řešit nedostatek obou těchto látek dohromady.

3. Je lepší konzumace vápníku v potravinách nebo v doplňcích stravy? A proč? 
Obecně preferuji spíše konzumaci pestré stravy podle zásad racionální výživy. V případě vápníku je ale problém, že starší lidé (nad 65 let) a ženy po menopauze se dostávají do situace, kdy je těžké dosáhnout doporučený příjem vápníku, který je u nich 1 200–1 500 mg denně, pouze potravou. Příjem mléka a mléčných výrobků by musel být tak velký, že by to nebylo vhodné z hlediska nadbytečného příjmu mléčného tuku. Ten by mohl vést zase k jiným zdravotním rizikům.
Naopak, příjem takto velké dávky pouze v doplňcích stravy často vede k zažívacím obtížím, takže ani tato cesta se nejeví jako ideální. Proto si myslím, že skupiny obyvatelstva s nejvyšší potřebou vápníku by měla zhruba polovinu své denní dávky vápníku konzumovat v potravinách a druhou polovinu v doplňcích stravy. 

4. Kolik bychom potřebovali zkonzumovat mléka a mléčných výrobků (vápníku), abychom neměli problémy s osteoporózou?
Za prvé chci zdůraznit, že osteoporóza není jen záležitost vápníku. Stěžejní je i vitamín D, o kterém již byla řeč, ale i další živiny, tedy výživa jako celek. Zde bych odkázal na Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky, která lze dohledat například na www stránkách Společnosti pro výživu. Těmito zásadami by se člověk měl řídit celý život. 
Dalším nesmírně důležitým faktorem je pravidelný pohyb, a to už od dětství. Pravidelné zatěžování kostí a také svalů v období našeho růstu a vývoje předurčí kvalitu těchto tkání na dlouhou dobu dopředu. Ale samozřejmě i v dospělosti a ve stáří by se člověk měl pravidelně hýbat.
Co se týká vaší otázky, dospělí lidé a děti do 10 let by měli konzumovat okolo 1 000 mg vápníku denně. Dospívající děti a mladí dospělí do 25 let, ženy po menopauze a muži starší 65 let ještě více. 

 
5. V jakých výrobcích je vápníku nejvíce?
Z mléčných výrobků jsou výborným zdrojem vápníku zejména tvrdé sýry, mezi nimiž vede parmezán, který ve 100 gramech obsahuje téměř 1 100 mg vápníku, následovaný ementálem (cca 900 mg vápníku na 100 g), goudou a eidamem (cca 800 mg vápníku na 100 g). Měkký tučný tvaroh obsahuje ve 100 gramech cca 360 mg vápníku, netučný pak okolo 100 mg. Bílý jogurt obsahuje ve 100 gramech cca 180 mg vápníku. Kravské mléko obsahuje ve 100 ml asi 120 mg vápníku, kozí mléko je na tom obdobně. Ostatní mléčné výrobky jsou již chudší zdroje.
Neměli bychom ale zapomenout ani na další potraviny. Vůbec nejbohatším zdrojem vápníku je mák. Dále je vápník obsažen v nemalém množství také v zelenině, sójových produktech, ořeších a rybách. Mořské ryby jsou pak také výborným zdrojem již výše zmíněného vitamínu D.
Jestli je možné dosáhnout dostatečného příjmu vápníku jen potravou, to nechám na čtenářích. Doporučuji si týden zapisovat svůj jídelníček a pak si to zkusit spočítat, případně požádat nějakého nutričního specialistu.

 

Vápník je jedním z nejdůležitějších minerálů v těle. Je nezbytný pro správnou funkci svalů, nervů a srdce, je potřebný pro srážení krve a tvorbu kostí. Přibližně 99 % vápníku se nachází v kostech, zbývající vápník koluje v krvi. Část vápníku se denně ztrácí z těla, je filtrován ledvinami a vylučován do moče. Pokud vás zajímají hodnoty vápníku ve vašem organismu, můžete si ho nechat samozřejmě laboratorně vyšetřit. Více na našich stránkách www.labtestsonline.cz